Een van de eerste dingen die een gemmoloog zich afvraagt: Heb ik een microscoop nodig (natuurlijk), en zo ja, welke dan... Op dit moment doe ik het met een oude stereo-schoolmicroscoop. Op zich vrij aardig: vergroting 20 en 40 keer, met boven en onderlicht. Helaas ontbreekt de "darkfield" verlichting, waardoor voor enigzins redelijke waarnemingen er maar twee oplossingen zijn: gebruik maken van licht van de zijkant (via een glasvezellamp), of waarnemen door de polaroscoop (wat soms goed maar meestal minder goed werkt). Met deze laatste methode heb ik een aantal foto's gemaakt. Als camera gebruikte ik een 5MP type dat op een van de oculairbuizen van de microscoop kan worden gezet. Ook low cost, paar tientjes.
Wel, laat de beelden voor zichzelf spreken. Ik geef er bij aan wat ik denk te zien. Is misschien niet altijd terecht, maar het gaat meer om de foto.
Als eerste een natuurlijke robijn, die me verkocht is als "alleen verhit". Op deze foto lijkt het erop dat ik luchtbellen zie, dus helemaal zeker weet ik het niet. Verder is het blauwe vlak wat verdacht, dat nodigt uit tot verder onderzoek. Grappig is het hexagonale insluitseltje in het midden.
De bovenstaande foto is gemaakt met 20x objectief. Ik heb van dit insluitseltje ook een foto gemaakt met 40x.
Er zit duidelijk een "gat" in waar je doorheen kan kijken. Wat nazoeken levert op dat dit vaak mica-insluitsels zijn.
Deze zelfde steen liet ook een ander insluitsel zien:
Het bolletje lijkt omgeven te zijn door een typisch halo / stress crack. Het is me niet duidelijk of de grote "lob" daar linksboven nu onderdeel van dit insluitsel is, of dat het alleen maar zo lijkt, en in werkelijkheid er een stukje achter ligt.
Een andere natuurlijke robijn liet dit zien:
Dit lijkt toch wel heel erg op een vloeistofvulling!
Een laatste plaatje met robijnen laat onder vrij hoge vergroting de rood-blauwe colorzoning zien. Ik weet niet helemaal zeker of het toch geen artefact is van de gebruikte opzet, aan de andere kant: het past wel bij het mineraal.
Dan een andere steen. Een mooie heldere kwartscabochon met toermalijnnaalden. Vanwege de polaroscoop zijn deze donker gekleurd, maar het is grappig om in de naalden de regenboogkleurige interferentie te zien. Verder kan ik er weinig conclusie over trekken, maar het is wel mooi.
Tenslotte nog een foto van een spinel. Deze is niet genomen met een polaroscoop, maar door zijverlichting met behulp van een glasvezellamp. Het was wat zoeken en passen en meten met die "flexibele" lichtgeleiders, maar het geeft de sfeer van de cracks mooi weer.
Voorlopige conclusie: er zijn aardige foto's te maken, maar de belichting zorgt wel voor erg grote beperking. Dus de zoektocht naar die betere microscoop gaat gewoon door.