Over deze site

Gepubliceerd: 03 May 2019

Wie ben ik?

In 2017 ben ik aangestoken door het edelstenenvirus. Door een samenloop van omstandigheden zocht ik afleiding op andere vlakken dan waar ik dagelijks mee te maken had. Verder had ik al een kleine mineralenverzameling en wilde daar altijd “nog wat mee doen”. Via-via kreeg ik in die tijd de beschikking over een kleine sieradencollectie. Mijn partner nam in dezelfde periode de stap om goudsmid-vaardigheden op te doen, en zo rolde het ene in het andere over.

In 2019 ben ik begonnen met de opleiding tot gemmoloog (edelsteenkundige) bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL) te Leiden. Medio 2019 is de eerste mijlpaal bereikt, ik ben geslaagd voor het Foundation examen.

Daarna kwam de voorbereiding voor het diploma ("FGA Examen"), weer bij het NEL. Corona gooide natuurlijk heel wat overhoop, maar in september 2020 ben ik geslaagd en vanaf die tijd dus gediplomeerd edelsteenkundige.

Ik ben van huis uit natuurkundige, verwacht op dit blog vooral informatie die van meer “wetenschappelijke” aard is. Pendels en chakra-edelstenen zitten ver buiten mijn kennisgebied. Toch vind ik dat edelstenen niet alleen vanuit de technische kant moeten worden bekeken. Stenen van mooie kwaliteit, en die op een goede manier zijn verwerkt in een sieraad, stralen zeker positief af op de drager. En of dit nu een placebo-effect is, of een diepere oorzaak heeft, wie zal het zeggen?

Waarom dit blog?

Omdat edelstenen (nog?) niet tot mijn dagelijks werk behoren, wil ik op deze plek regelmatig iets schrijven. Dit is voor mij een van de manieren om de kennis te internaliseren.

Meer weten over edelstenen?

De edelsteenkunde is een breed gebied, met veel historie, een wat onzekere toekomst en vooral veel meningen over wat goed, en wat niet zo goed is.

Wil je, behalve met de verhalen op dit blog, meer kennis krijgen over dit onderwerp? Doe dan vooral praktische kennis op, hou de edelstenen vast en bekijk ze.

De volgende sites/organisaties kunnen je daarbij helpen:

Introductie in de achtergrond, en veel praktijk:
vereniginggemma.nl

Praktijk- en theorielessen in edelstenen:
www.edelsteneninfo.nl

Vereniging lapidaristen
mineralennlc.nl

Voor de echte die-hards zijn er in Nederland twee geaccriditeerde instituten (en vereisen dus aanzienlijk meer inzet dan de eerder genoemde):

Nederlands Edelsteenkundig Laboratortium

Vakschool Schoonhoven